Słodycze – coś, co kochają dzieci i dorośli

Trudno znaleźć kogoś, kto nie lubi słodkości – niemalże każda osoba ma jakieś swoje ulubione czekolady, batoniki, cukierki oraz sporo innych. Zwłaszcza dzieci kochają słodycze; po części wynika to z tego, że dzieci posiadają o wiele więcej kubków smakowych odpowiedzialnych za odczuwanie słodkich smaków. Jednak można mieć wrażenie, iż również spora ilość dorosłych nie jest ich pozbawiona. Zawierające cukier przekąski są przez nas chętnie wybierane na deser lub także na przekąskę przez obiadem.

saletra potasowa

Autor: liketearsintherain’s buddy icon
Źródło: www.flickr.com
W Polsce, podobnie, jak w wielu krajach europejskich, funkcjonują tacy sami producenci jeżeli chodzi o słodkości. Dlatego w gruncie rzeczy półki w naszych marketach mają praktycznie tę samą zawartość. Wszyscy znamy, czy to z reklam w telewizji czy regałów sklepowych takie marki, jak Ferrero – producenta na przykład Nutelli czy także niezwykle popularnego Rafaello, Haribo – który najbardziej zasłyną z produkcji słodkich żelowych misiów czy też markę Prince Polo, która proponuje chrupiące wafelki oblewane czekoladą w wielu typach oraz smakach – Ferrero w Ceneo.

Kliknij ten link zegarki kwarcowe! Tam zobaczysz pożyteczne informacje na to zagadnienie, omówione w naszymtekście.

To tylko wybrane przykłady marek, które z pewnością kojarzy każda osoba, jaka z radością pozwala sobie na słodką przerwę z ulubionym batonikiem. Opisany tu stan rzeczy, iż niemalże wszędzie można kupić nasze ukochane słodycze ma zarówno dobre, jak i złe strony: z jednej produkty Ferrero, żelki owocowe Haribo albo wafle Prince Polo są szeroko dostępne, z drugiej – zapomnieliśmy o naszych narodowych smakołykach.

Pomimo że w tak lubianych przez wszystkich słodkościach znajduje się wiele szkodliwych dodatków, można mieć absolutną pewność, iż nigdy nie znajdziemy w nich bardzo trującego związku chemicznego, jakim jest saletra potasowa. Co to takiego? To znany od wielu lat związek chemiczny, jaki na szerokie zastosowanie zwłaszcza w przemyśle paliwowym, produkcji wędlin, oraz rolnictwie. Saletra potasowa to dokładnie azotyn potasu – saletra to jedynie określenie zwyczajowe. Substancja ta to bardzo mocny utleniacz, z tego powodu stosuje się go w procesach wiążących się z wytwarzaniem czarnego prochu. W przemyśle mięsnym funkcjonuje on jako konserwant, a zmieszany z cukrem pudrem jest podstawowym składnikiem paliwa w samodzielnie wykonywanych materiałach związanych z pirotechniką – na tej stronie szybko uzyskasz podpowiedź.