Wyprawa górska – co dobrze jest włożyć do plecaka?

Co roku jest coraz więcej osób ceniących aktywne formy wypoczywania. Leżenie na plaży nie jest już modne. Staje się raczej dowodem tego, że nie troszczymy się o własne zdrowie oraz kondycję fizyczną, a równocześnie nie posiadamy żadnych ciekawszych zainteresowań. Ci, którzy stawiają na wycieczki na górskie szlaki, powinni pamiętać o odpowiednim ekwipunku. Bez wątpienia przydać mogą się palnik turystyczny oraz żywność liofilizowana.

liofilizacja

Autor: Chuck Feder
Źródło: http://www.flickr.com
Żywność liofilizowana większości z nas kojarzy się z wielodniowymi ekspedycjami w naprawdę wysokie partie gór. To po taką żywność sięgają najczęściej himalaiści, którzy zdobywają najwyższe szczyty świata. Co to takiego? Jest to pożywienie, które poddawane jest procesowi liofilizacji.

Nie zwlekaj – jeśli zainteresował Cię ten post, to chcemy nakłonić Cię do przejścia do wpisu autora, aby przeczytać kolejne niesamowite wiadomości.

Polega on na suszeniu po wcześniejszym zamrożeniu. W czasie tego procesu wykorzystuje się niezwykle obniżone ciśnienie. Żywność liofilizowana cechuje się również tym, że usuwana jest z niej woda. Wyparować należy minimum 70% wody. Taki proces konserwowania sprawia, że produkty żywnościowe odporne są na działanie rozmaitych bakterii, które prowadzą do jej psucia – WGL.

W efekcie jest naprawdę trwała i na wyprawach sprawdza się wręcz idealnie. Metoda liofilizacji używana była po raz pierwszy podczas II wojny światowej na terenie Stanów Zjednoczonych. Początkowo była stosowana do obróbki krwi, którą dzięki temu można było bez trudu transportować na naprawdę niemałe odległości. Z czasem zaczęto stosować ją do konserwacji pożywienia. Teraz miłośnicy podróży nie umieją wyobrazić sobie bez niej przeżycia w wysokich górach.

góry

Autor: Ashley Van Haeften
Źródło: http://www.flickr.com

Palnik turystyczny nie odgrywa może tak wielkiej roli, jak żywność liofilizowana, ale jest także wyjątkowo przydatny. Wprawdzie może zostać zastąpiony samodzielnie wznieconym ogniskiem, ale to wymaga już o wiele większego zachodu. Należy bowiem uzbierać chrust, a następnie go odpalić, co nieraz może okazać się naprawdę trudne. Z pomocą palnika bez trudu uda się szybko oraz sprawnie ugotować posiłek na biwaku. Naprawdę oszczędza to czasi nerwy, które mogą pojawić się w sytuacji problemów we wznieceniem ogniska.

Po przeczytaniu tego wpisu, odkryj także (http://www.mojekonferencje.pl/sale-konferencyjne-jedwabno-) odmienne informacje na omawiany temat, które okażą się równie absorbujące.

Palnik turystyczny i żywność , która konserwowana była metodą liofilizacji znacząco ułatwiają życie tych, którzy cenią sobie zwiedzać i raczej nie śpią w ociekających luksusem hotelach. Warto o tym pamiętać.